Een kat in het nauw maakt rare sprongen, of legt de verantwoordelijkheid van problemen buiten zichzelf

“Vandaag de dag worden vrouwen, vanaf een jonge leeftijd, aangemoedigd om een carrière na te streven en financieel onafhankelijk te zijn”, stelt Baudet in een essay review, die dat als een probleem ziet. “Dat is de reden waarom vrouwen in de westerse wereld minder kinderen krijgen – als ze die überhaupt krijgen“, stelt hij verder. In het stuk koppelt Baudet de bevrijdde vrouw aan de bevolkingsafname in Europa.’

Die koppeling klopt inderdaad. De bevrijdde (maar lees hier ook vooral geleerde/educated) vrouw is inderdaad één van de redenen dat er bevolkingsafname plaatsvindt, niet alleen in Europa, maar wereldwijd. Andere redenen zijn o.a. klimaatverandering en financiële zekerheid. En dat we bevolkingsafname serieus moeten nemen is mij inmiddels duidelijk. De samenleving kan zichzelf steeds minder goed onderhouden als er structureel minder kids bijkomen.

Als dat de enige reden zou zijn van Baudet zijn bezorgdheid over de emancipatie van de vrouw, had ik dat zelfs nog wel begrepen. Niet alles wat gezegd wordt door iemand waar je jeuk van krijgt is onjuist. Maar bij het lezen van deze woorden jeukte er veel meer onderhuids dan de bezorgdheid om bevolkingsafname doet vermoeden. En de oorsprong van die irritatie werd in één klap duidelijk door de volgende zin:

Als ze fulltime blijven werken, wordt het vormen van een gezin moeilijk, zo niet onmogelijk.’

Lieve Thierry. De enige die het vormen en onderhouden van een gezin bemoeilijkt als de vrouw een carrière wil nastreven, is de man. Haal die wasknijper van je ‘organes génitaux masculins‘ en draai de slachtofferrol niet om. Wil je de bevolkingsaantallen omhoog? Zorg dan voor echte gelijkheid zoals equal partnerverlof zodat de zorg voor de kinderen gedeeld kan worden. Geëmancipeerde vrouwen hoeven niet de ondergang van de samenleving te zijn, maar je kunt het er wel naar maken als niet ook de man emancipeert of mag emanciperen. Wij gaan niet meer terug in de tijd (alleen als één van ons daadwerkelijk een tijdmachine uitvindt while being a supermom), hoe lang blijf jij hangen in 1917?

Het stuk waar naar wordt gerefereerd is een review essay geschreven door Thierry Baudet over het boek van Michel Houellebecq, lees deze in zijn geheel (Engelstalig) hier terug.

0 reacties